Σημαντική όχι μόνο σε σημειολογικό αλλά και πρακτικό επίπεδο πρέπει να θεωρείται η σημερινή υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία μετά τα 20+ χρόνια αδράνειας και αναποτελεσματικότητας της Ελληνικής διπλωματίας να συνάψει συμφωνίες με τους θαλασσιους γείτονες της.

Η πρώτη Συμφωνία που υπογράφει η Ελλάδα για θαλάσσιες ζώνες, ΑΟΖ, είναι αυτή που υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα με την Ιταλία, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Λουίτζι Ντι Μάιο.

Δηλώσεις Μητσοτάκη (VIDEO) και Δένδια για την υπογραφή Συμφωνίας οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας

Το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο των τελευταίων μηνών για να προχωρήσει η Ελλάδα σε συμφωνίες για ΑΟΖ με τους γείτονες της, έφερε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, έστω και αν η Ελλάδα είναι επιδικτικά ακόμη και τώρα, ουραγός στα θέματα ΑΟΖ. Το διπλωματικό ντεμαράζ που ξεκίνησε εδω και μήνες από την Ελλάδα, έχει σαν στόχο να καλύψει αγκυλώσεις, νοοτροπίες και πρακτικές δεκαετιών που ήθελαν την Ελλάδα όχι απλά ουραγό, αλλά και διπλωματικά και εθνικά ακρωτηριασμένη. 

Η Συμφωνία αυτή, (Βλέπε φωτογραφία αρχείου αριστερά με τα σημεία οριοθέτησης) που έχει συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών), επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας.

Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Σήμερα υπογράφηκε επίσης η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών. (Βιώσιμη διαχείριση).

Υπογράφηκε, τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν τη μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης.

Τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια, αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών, όσο και ως προς τα είδη που μπορούν να αλιεύουν, ενώ εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.

By Alex Ammohostianos

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here