61.6 F
Washington D.C.
Saturday, September 23, 2023

Απόφαση – σταθμός δικαιώνει την Ελλάδα κατά του Οίκου Sotheby’s

Must read

Δίας και ο Κρόνος: Μια σπάνια ουράνια συνάντηση (VIDEOS)

Tην ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου στις 21 Δεκεμβρίου, πρόκειται να βρεθούν πιο κοντά από ποτέ σε ορίζοντα εκατοντάδων ετών, οι  πλανήτες Δίας και ο...

Σάσα Μανέτα: Έφυγε από την ζωή η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ (VIDEO αφιέρωμα)

Έφυγε από την ζωή την Τριτη που μας πέρασε, η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ Σάσα Μανέτα. Η Εκλιπούσα ήταν σπουδαία στιχουργός, ηθοποιός και συγγραφέας...

Λέσβος: Εντυπωσιακές ανακαλύψεις στην Αρχαία Άντισσα (VIDEOS – PHOTOS)

Τρία κτίσματα έφερε στο φως η συνεχιζόμενη ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου στο κάστρο των Αγίων Θεοδώρων στη δυτική Λέσβο που ταυτίζεται με την Αρχαία...

COVID 19 – ΜΑΥΡΟ ΡΕΚOΡ ΘΑΝAΤΩΝ – 121 θάνατοι – 1.747 νέα κρούσματα – 606 διασωληνωμένοι (VIDEOS)

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα νέο, ΜΑΥΡΟ ΡEΚΟΡ ΘΆΝΑΤΩΝ. με 121 νέους νεκρούς ελέω COVID 19. O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 28 Νοεμβρίου 2020, 1.747 νέα...

Αναδημοσίευση από Naftemporiki

Επιστρέφει ένα ανεκτίμητο αντικείμενο της Ιστορίας μας…

Τεράστια είναι η δικονομική και ουσιαστική σημασία της απόφασης του Εφετείου των ΗΠΑ, που εκδόθηκε μόλις χθες, 9 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά για κάθε χώρα που διεκδικεί τα μνημεία της, τα οποία έχουν κλαπεί και διατίθενται προς πώληση, οι διαφορές σχετικά με τα μνημεία που τίθενται σε δημοπρασία από τους -δεσπόζοντες στο χώρο- αμερικανικούς Οίκους ή διεκδικούνται από Μουσεία δεν θα εκδικάζονται από τα Δικαστήρια του τόπου της δημοπρασίας ή της έδρας του Οίκου/Μουσείου αλλά θα εφαρμόζονται ανάλογα οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες, στην περίπτωση της Ελλάδας, ορίζουν αποκλειστική διεθνή δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων.

Με την συγκεκριμένη απόφαση του Εφετείου ανετράπη η πρώτη απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ και απορρίφθηκε η αγωγή του Οίκου δημοπρασιών Sotheby΄s, εναντίον του ελληνικού κράτους.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά ανάλογων υποθέσεων που ένας οίκος δημοπρασιών στράφηκε κατά κράτους.

Τα κράτη είναι συνήθως αυτά που απευθύνονται στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν αρχαία αντικείμενα που τους ανήκουν και βγαίνουν προς πώληση από Οίκους δημοπρασιών! Αν το αμερικανικό δικαστήριο είχε κρίνει θετικά, και σε δεύτερο βαθμό –όπως είχε κρίνει στο πρώτο επίπεδο- την απαίτηση του οίκου Sotheby’s, τότε θα υπήρχε δεδικασμένο και κανένα αρχαίο αντικείμενο προϊόν κλοπής ή αρχαιοκαπηλίας δεν θα επιστρεφόταν στη χώρα, από την οποία προέρχεται.

Το Υπουργείο Πολιτισμού διεκδίκησε κυριαρχικά το επίμαχο μνημείο, ως στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, διεκδίκηση που δεν μπορεί να εξεταστεί από τα αμερικανικά δικαστήρια σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (FSIA).

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως μια τεράστια διεθνή επιτυχία στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι «το Υπουργείο θα προβεί σε κάθε νόμιμη διαδικασία επαναπατρισμού του ειδωλίου, επισημαίνοντας ότι με τον επαναπατρισμό των κλαπέντων και παρανόμως εξαχθέντων μνημείων στον αρχαιολογικό τους περιβάλλον αποδίδεται στην ιστορία κάθε Χώρας, ένα τεκμήριο, ένα μέρος της ιστορίας της».

Η κεφαλαιώδους σημασία απόφαση για το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων πάρθηκε μετά από πολύμηνο αγώνα των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ που διεκδίκησαν το ειδώλιο αλόγου, του 8ου αιώνα π.Χ. Η υπόθεση πηγαίνει πίσω στις 14 Μαΐου 2018 στη Νέα Υόρκη, όταν ο Οίκος δημοπρασιών Sotheby’s έθεσε προς δημοπράτηση, ένα χάλκινο ειδώλιο ίππου, ύψους 14 εκ., σωζόμενο σε πολύ καλή κατάσταση, με εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης μεταξύ 150.000-250.000$. Στον κατάλογο της δημοπρασίας, ο ίδιος ο Οίκος χαρακτήριζε το ειδώλιο ως «Ελληνικό Ειδώλιο Αλόγου, κορινθιακού τύπου… γεωμετρικής περιόδου, 8ος αιώνας π.Χ. Ελληνικό»

Σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Νόμο 3028/2002, η προέλευση του ειδωλίου από την Ελλάδα σε συνδυασμό με τη χρονολόγησή του έως τον 8ο αιώνα π.Χ. το καθιστούν αρχαίο κινητό μνημείο, το οποίο τίθεται εκτός συναλλαγής και ανήκει στην αποκλειστική κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Διεύθυνση Προστασίας και Τεκμηρίωσης των Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κινητοποιήθηκε άμεσα επιβεβαιώνοντας ότι το ειδώλιο προερχόταν από την Ελλάδα. Ουδέποτε είχε δηλωθεί η εύρεση του στις Ελληνικές Αρχές. Ουδέποτε είχε ζητηθεί ή εκδοθεί άδεια κατοχής ή άδεια εξαγωγής του από το έδαφος της Ελληνικής επικράτειας. Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις το ΥΠΠΟΑ έστειλε επίσημη επιστολή στον Οίκο Sotheby’s, ζητώντας αφενός την απόσυρση του μνημείου από την επικείμενη δημοπρασία και αφετέρου την συνεργασία του Οίκου για τον επαναπατρισμό του, ως ανήκοντος αποκλειστικά στο Ελληνικό Κράτος, σύμφωνα με τον Ελληνικό Αρχαιολογικό Νόμο και τις Διεθνείς Συμβάσεις.

Ο Οίκος απέσυρε μεν το ειδώλιο από τη δημοπρασία, αλλά ταυτόχρονα άσκησε αγωγή κατά του Υπουργείου Πολιτισμού και ενώπιον των Δικαστηρίων των ΗΠΑ, από κοινού με τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες του ειδωλίου. Αίτημα της αγωγής ήταν η αναγνώριση από το Δικαστήριο ότι δεν υφίστανται ιδιοκτησιακά δικαιώματα του ελληνικού κράτους επί του ειδωλίου και ούτε βάση για τον επαναπατρισμό στην Ελλάδα. Ο Οίκος Sotheby’s ζητούσε να προχωρήσει στην πώληση του, για λογαριασμό των φερόμενων ως ιδιοκτητών του.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, σε άμεση συνεργασία με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, υπερασπίστηκε την υπόθεση, μέσω δικηγορικού γραφείου της Ν. Υόρκης, επικαλούμενο, πρωτίστως και μεταξύ άλλων, ότι η διεκδίκηση του επίμαχου μνημείου συνιστούσε κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας, επιτασσόμενο από το Σύνταγμα και την αρχαιολογική νομοθεσία και, ως εκ τούτου, μη υποκείμενο στη δικαστική κρίση των Δικαστηρίων των ΗΠΑ. Με την από 21-6-2019 απόφαση του, το Δικαστήριο απέρριψε τον άνω ισχυρισμό.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εμμένοντας στην ως άνω θέση, ζήτησε την άσκηση έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης. Ταυτόχρονα, η κα Μενδώνη ήδη από τον Αύγουστο 2019 απηύθυνε πρόσκληση για υποστήριξη της Ελλάδας τόσο προς χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, όσο και προς φορείς δραστηριοποιούμενους στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Υπουργού, τα κράτη της Κύπρου, της Ιταλίας και του Μεξικού κατέθεσαν στο Δικαστήριο Υποστηρικτικές Επιστολές υπέρ της Ελλάδας (amicus briefs). Ανάλογες επιστολές κατέθεσαν φορείς όπως το “Ελληνικόν Κολλέγιον-Ιερά Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού” στη Βοστώνη και η μη κυβερνητική οργάνωση “Antiquities Coalition” στην Ουάσιγκτον. Περαιτέρω, σημαντική υπήρξε και η συμβολή της ελληνικής ομογένειας, η οποία προχώρησε στην ανάδειξη του θέματος με κάθε πρόσφορο μέσο.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, στις 24 Σεπτεμβρίου 2019, στη Νέα Υόρκη, είχε εκθέσει στον κ. Matthew Bogdanos, βοηθό εισαγγελέα, την πορεία της νομικής διεκδίκησης της κυριότητας του χάλκινου ειδωλίου αλόγου του 8ου αι. π.Χ., εφ’ όσον το αντικείμενο έχει εξαχθεί παράνομα από την ελληνική επικράτεια, ενώ το θέμα είχε απασχολήσει τις συζητήσεις και σε άλλες συναντήσεις της υπουργού στο πλαίσιο του ταξιδιού της στην Αμερική.

Η κα Μενδώνη ευχαρίστησε τους συναδέλφους της υπουργούς Πολιτισμού που είχαν δηλώσει με επιστολές τους στο Δικαστήριο τη συμπαράστασή τους στο νόμιμο αίτημα της Ελλάδας, τους φορείς και την ελληνοαμερικανική κοινότητα, που εργάστηκαν συστηματικά για να δικαιωθεί το αίτημα της χώρας για την επιστροφή του χάλκινου αλόγου, αλλά και τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την καθοριστική και κρίσιμη συμβολή τους στην επιτυχία της χώρας».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

More articles

Milton Glaser, the Creator of ‘I❤NY,’ Dies at 91 (PHOTOS – VIDEO)

0
Article taken by NY FAMA Milton Glaser, the Creator of ‘the iconic  I❤NY (I LOVE NEW YORK)...

Απώλειες 87 δις δολαρίων για εννέα πετρελαϊκούς «Κολοσσούς»

0
Tους τελευταίους εννέα μήνες, καθώς η πανδημία του COVID 19 επιταχύνει την παγκόσμια οικονομία μακριά...

ΗΠΑ: Προειδοποιούν «με συνέπειες» αν ενεργοποιήσει τους ρωσικούς S-400 η Τουρκία (VIDEO)

0
Eξοργισμένη εμφανίζεται η Αμερική με την Tουρκία, μετά και την σημερινή δοκιμαστική βολή των S400 ...

Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ζητά το ΣΕΑ Τουρκίας

0
Την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει, καλεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) να λογικευτεί,...

Άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ»: Oι δυνάμεις που αναπτύσσουν οι 4 χώρες (VIDEO – PHOTOS)

0
Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία προχωρούν σε νέα αεροναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο...

Επιβεβαιώνει η Γερμανία – Ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας μόνο για θαλάσσιες ζώνες,

0
Στη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος είχε δηλώσει πως οι συνομιλίες μεταξύ...
- Advertisement -

Latest article

Δίας και ο Κρόνος: Μια σπάνια ουράνια συνάντηση (VIDEOS)

Tην ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου στις 21 Δεκεμβρίου, πρόκειται να βρεθούν πιο κοντά από ποτέ σε ορίζοντα εκατοντάδων ετών, οι  πλανήτες Δίας και ο...

Σάσα Μανέτα: Έφυγε από την ζωή η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ (VIDEO αφιέρωμα)

Έφυγε από την ζωή την Τριτη που μας πέρασε, η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ Σάσα Μανέτα. Η Εκλιπούσα ήταν σπουδαία στιχουργός, ηθοποιός και συγγραφέας...

Λέσβος: Εντυπωσιακές ανακαλύψεις στην Αρχαία Άντισσα (VIDEOS – PHOTOS)

Τρία κτίσματα έφερε στο φως η συνεχιζόμενη ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου στο κάστρο των Αγίων Θεοδώρων στη δυτική Λέσβο που ταυτίζεται με την Αρχαία...

COVID 19 – ΜΑΥΡΟ ΡΕΚOΡ ΘΑΝAΤΩΝ – 121 θάνατοι – 1.747 νέα κρούσματα – 606 διασωληνωμένοι (VIDEOS)

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα νέο, ΜΑΥΡΟ ΡEΚΟΡ ΘΆΝΑΤΩΝ. με 121 νέους νεκρούς ελέω COVID 19. O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 28 Νοεμβρίου 2020, 1.747 νέα...

Μασσαλία – Παρίσι: 800 χιλιόμετρα πεζοπορίας μαζεύοντας μάσκες (VIDEO)

Στην σκιά της πανδημίας του COVID 19, δύο φίλοι, o Έντμουντ Πλατ από την Αγγλία και ο Φρεντ Μουνς από τη Γαλλία, στέλνουν μήνυμα...