Το Παρίσι ανεβάζει τους τόνους κατά της τουρκίας, για την ανάμιξη της στη Λιβύη, καταγγέλλοντας έναν “ανεπίτρεπτο” παρεμβατισμό και διαβεβαιώνοντας πως η Γαλλία “δεν μπορεί να το επιτρέψει”.

Η Γαλλία, που εδώ και μήνες πολλαπλασιάζει τις κατηγορίες κατά των περιφερειακών φιλοδοξιών της Τουρκίας, εξέφρασε σήμερα την οργή της για μια:

“πολιτική όλο και περισσότερο επιθετική της Τουρκίας, με επτά τουρκικά πλοία να έχουν λάβει θέση ανοικτά της Λιβύης και μια παραβίαση του εμπάργκο όπλων. Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο, εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ, και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει”

Ο Εμανουέλ Μακρόν ο όποιος είχε δηλώσει τον Νοέμβριο πως το ΝΑΤΟ ήταν σε κατάσταση “εγκεφαλικού θανάτου”, συνομίλησε για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αυτή την εβδομάδα “και ανταλλαγές απόψεων θα πραγματοποιηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες για το θέμα αυτό με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ που έχουν δεσμευθεί επί του πεδίου”

Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει καταγγείλει ήδη την σιωπή του ΝΑΤΟ, μέλος της οποίας είναι η Τουρκία, απέναντι στις τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στην Συρία, που είναι σύμμαχοι των Δυτικών στην μάχη κατά της τρομοκρατίας στην Συρία. 

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προκειμένου να την βοηθήσει να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, μετά τα εμπόδια που προέβαλε ο τουρκικός στρατός στην επιθεώρηση ενός ύποπτου πλοίου. Η Τουρκία υποστηρίζει στην Λιβύη την Κυβέρνηση μαριονέτα του Φάγεζ αλ Σαράτζ.

Χάρη στην υποστήριξή της, η ελεγχόμενη από την Αγκυρα κυβέρνηση του Φάγεζ αλ Σαράτζ, επέφερε ισχυρό πλήγμα στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

By Alex Ammohostianos

Cover Photo by Fotosek Vizyon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here