58.2 F
Washington D.C.
Wednesday, April 24, 2024

ΠΛHΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φρενήρης διπλωματική κινητικότητα από Ελλάδα, για την αποτροπή στρατιωτικής σύρραξης αλλά και για την Αγία Σοφία (VIDEOS)

Must read

Δίας και ο Κρόνος: Μια σπάνια ουράνια συνάντηση (VIDEOS)

Tην ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου στις 21 Δεκεμβρίου, πρόκειται να βρεθούν πιο κοντά από ποτέ σε ορίζοντα εκατοντάδων ετών, οι  πλανήτες Δίας και ο...

Σάσα Μανέτα: Έφυγε από την ζωή η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ (VIDEO αφιέρωμα)

Έφυγε από την ζωή την Τριτη που μας πέρασε, η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ Σάσα Μανέτα. Η Εκλιπούσα ήταν σπουδαία στιχουργός, ηθοποιός και συγγραφέας...

Λέσβος: Εντυπωσιακές ανακαλύψεις στην Αρχαία Άντισσα (VIDEOS – PHOTOS)

Τρία κτίσματα έφερε στο φως η συνεχιζόμενη ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου στο κάστρο των Αγίων Θεοδώρων στη δυτική Λέσβο που ταυτίζεται με την Αρχαία...

COVID 19 – ΜΑΥΡΟ ΡΕΚOΡ ΘΑΝAΤΩΝ – 121 θάνατοι – 1.747 νέα κρούσματα – 606 διασωληνωμένοι (VIDEOS)

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα νέο, ΜΑΥΡΟ ΡEΚΟΡ ΘΆΝΑΤΩΝ. με 121 νέους νεκρούς ελέω COVID 19. O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 28 Νοεμβρίου 2020, 1.747 νέα...

Σε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κινητικότητα επιδίδεται η Ελλάδα, εστιάζοντας τις κινήσεις της, στην αποτροπή μιας στρατιωτικής σύρραξης με την τουρκία αλλά και στο ζητικά της Αγίας Σοφίας 

H Φρενήρης διπλωματική κινητικότητα που ζούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου πρόκλησης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, η οποία αποτελεί και το κερασάκι στην τούρτα των Τουρκικών προκλήσεων το τελευταίο διάστημα. Η κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της ετοιμότητας της Τουρκίας να προχωρήσει στο απονενοημένο, δηλαδή την παραβίαση των Eλληνικών κόκκινων γραμμών, όπου θα φέρει την Ελλάδα στο δίλημμα να επιλέξει μεταξύ πολέμου και Εθνικού ακρωτηριασμού μετατρέποντας την Ελλάδα και την Κύπρο σε Οθωμανικό προτεκτοράτο.

Η Ελληνική διπλωματία ενεργοποιείται για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ταυτόχρονα και σε πολλά επίπεδα, εκπέμποντας από την μια:

  • Tην αποφασιστικότητά της να μην επιτρέψει παραβίαση κόκκινων γραμμών κάνοντας ξεκάθαρο πως είμαστε πολύ κοντά σε ένοπλη σύρραξη.
  • Eνώ από την άλλη, αν κάποιος αναλύσει με ψυχραιμία τις δηλώσεις και κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, εύκολα διαπιστώνει την απέλπιδα προσπάθεια της, να ευαισθητοποιήσει την διεθνή κοινότητα και ιδίως την EE όπως ενεργήσει αποτρεπτικά ως προς τα σχέδια της Τουρκίας στην περιοχή.
  • Η κατάσταση γίνεται δυσανάλογα δυσκολότερη για την Ελλάδα, η οποία βλέπει την παντελή αποχώρηση του Αμερικανικού παράγοντα από την περιοχή, και την παράδοση του γεωπολιτικού ελέγχου της περιοχής, στο συμμαχικό δίπολο που ακούει στο όνομα Τούρκο-Ρωσική συμμαχία.
  • O νέος Αμερικανικός απομονωτισμός σε συνδυασμό με την αναβίωση των συμμαχιών του μεσοπολέμου ανάμεσα σε Τουρκία, Ρωσία Γερμανία, Ιταλία, με τους ρόλους των προεξαρχουσών κρατών να αλλαζει, φέρει την Ελλάδα σε αφάνταστα δύσκολη θέση, να ενεργοποιήσει μηχανισμούς αποτροπής μέσω του διεθνούς παράγοντα.
  • Η σοβαρότητα των στιγμών που διανύουμε μπορεί ευκολα να “διαβαστεί” μέσα από της δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, ο όποιος χωρίς περιστροφές αναφέρει την άμεση αντίδραση της Ελλάδας στο προαναγγελθέν χτύπημα της τουρκίας κατά της Ελλάδας.

Το σκηνικό όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες:

  1. Απαίτηση για «ισχυρά μέτρα» κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε ζητά η Ελλάδα .
  2. Το Ελληνικό πλάνο κυρώσεων κατά της Τουρκίας
  3. «Μικρό καλάθι» από τους Ευρωπαίους
  4. ΥΠΕΞ Ελλάδας: Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα – Στις Βρυξέλλες o Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ 

Απαίτηση για «ισχυρά μέτρα» κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε ζητά η Ελλάδα .

Μετά και την τελευταία πρόκληση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. συνέρχεται στις Βρυξέλλες σήμερα Δευτέρα, για να συζητήσει μεταξύ άλλων, και για το θέμα της Τουρκίας.  Σε αυτή την συνεδρίαση η Ελλάδα και ο επικεφαλής της Eλληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας , θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η γειτονική χώρα παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

O κ. Δένδιας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.ανέφερε:

«Εγώ θα πάω αύριο το πρωί, θα φύγω χάραμα από την Αθήνα, μαζί με το Νίκο Χριστοδουλίδη τον Κύπριο υπουργό που θα πάμε στις Βρυξέλλες και πριν από τη Σύνοδο θα έχουμε συνάντηση – σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» 

Σημείωσε ωστόσο πως το αίτημα της Αθήνας για κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας, καθώς:

«εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες. Θα αναφερθώ στην Αγία Σοφία γιατί αυτό αποτελεί κριτήριο του τρόπου που η Τουρκία βλέπει τα πράγματα. Αλλά πρέπει για την Αγία Σοφία να υπάρξει πρωτοβουλία της UNESCO, να υπάρξει πρωτοβουλία της Ένωσης, πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο της Ελλάδας. Tο θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, ούτε καν ευρωτουρκικό, αλλά είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Aυτό που περιμένουμε να συζητήσουμε και θα συζητήσουμε αύριο, είναι το πώς θα αντιδράσει η ευρωπαϊκή οικογένεια σε μια παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας – μέλους όπως η Ελλάδα».

Ανέφερε ακόμη πως «η Ελλάδα εν αντιθέσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει Ένοπλες Δυνάμεις και ικανές Ένοπλες Δυνάμεις» και «άρα η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι εδώ θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση, για να αποτρέψει γιατί αν δεν αποτρέψει, δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί».

Το Ελληνικό πλάνο κυρώσεων κατά της Τουρκίας

H Eλληνική κυβέρνηση ως μία πρώτη απάντηση στην απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επιδιώκει κυρώσεις που θα χτυπήσουν την «αχίλλειο πτέρνα» της Τουρκίας, δηλαδή την οικονομία της. H ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει διπλωματική αντεπίθεση με αφετηρία τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, με πρώτο σταθμό, την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής που αναφέραμε πιο πάνω.

Ενδιαφέρον προκαλεί η πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου για τα οικονομικά όπλα που μπορούν να βγουν από την «φαρέτρα» των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, λέγοντας πως:.

«Η Ευρώπη πρέπει να πιέσει οικονομικά. Προσωπικά σας λέω και στο πλαίσιο της συζήτησης, θα μπορούσαν ας πούμε να σταματήσουν οι διελεύσεις των τουρκικών φορτηγών από την Τουρκία, προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, τουλάχιστον μέχρι τις 24 Ιουλίου»

«Μικρό καλάθι» από τους Ευρωπαίους

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως η μόνη χώρα που αναμένεται να βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου στο επικείμενο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα,  είναι η Γαλλία, η οποία και αναμένεται να κρατήσει «σκληρή» γραμμή, όσον αφορά τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία,  H Γερμανία ως προεδρεύουσα χώρα, του Συμβουλίου της Ε.Ε, αναμένεται να προσπαθήσει να παίξει το ρόλο του εξισορροπιστή.

Mε βάση τα παραπάνω δεδομένα θα πρέπει να έχουμε «Μικρό καλάθι» και να μην περιμένετε θαύματα στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Σε αντίθεση με το τη μεταδίδει στο πιο κάτω VIDEO η ανταποκριτής του OPEN στην Ελλάδα, Μαρία Ψαρά, δεν πιστευουμε να υπαρξει καποια ουσιαστική αλλαγή του κλίματος κατά της τουρκίας εξαιτίας της  Αγίας Σοφίας, με τον γράφων να είναι πεπεισμένος πως, Ελλάδα, Κύπρος και τη Γαλλία. θα είναι απελπιστικά μόνες στην προσπάθεια τους για ουσιαστικές κυρώσεις κατά της τουρκίας.

Yπό τον φόβο του μεταναστευτικού – προσφυγικού, η Ε.Ε. να ακολουθήσει την πολιτική του κατευνασμού της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να έχουμε περαιτέρω όξυνση και να οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε ένα θερμό επεισόδιο και ίσως ακόμη και σε πολεμική σύρραξη.

 

ΥΠΕΞ Ελλάδας: Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα – Στις Βρυξέλλες o Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕE

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μετάβει, στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με κεντρικό συζήτησης να αποτελέσει την συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο “Σκάι”, ο κ. Δένδιας, θα αναφερθεί και στο θέμα της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας όπως αναφέρουμε και παραπάνω, πως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να αναφερθούν και σε τρέχοντα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Λιβύη, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Νίκος Δένδιας, στις δηλώσεις του  για το θέμα της Αγίας Σοφίας ανέφερε ότι:

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα γυρνώντας την πλάτη στη διεθνή κοινότητα… H απόφαση του Τούρκου Προέδρου γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και στους κανόνες της… Aναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας του της χώρας».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά παγκόσμιο ζήτημα και πρόσθεσε ότι η UNESCO έχει την ευθύνη προστασίας.

«Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα. Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της. Η UNESCO έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου»

 

Για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει άμεσα να συνειδητοποιήσει την ανάγκη αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας.

«Αν δεν την αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. `Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς».

Πηγές: – OPEN TV – MEGA – Sigmalive – Naftempopriki – ETHNOS – protothema –

Cover photo by The Greek-Turkish War 1919-1922

By Alex Ammohostianos

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

More articles

Κοινές δηλώσεις Πομπέο – Μητσοτάκη: «Είστε ένα φωτεινό φως στην περιοχή και ένας καλός φίλος των ΗΠΑ» (VIDEO)

0
O Αμερικανός ΥΠΕΞ Mike Pompeo, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και αφού ευχαρίστησε...

Ιαπωνία: Mε επιτυχία απογειώθηκε το νέο ιπτάμενο αυτοκίνητο SD-03 (VIDEOS)

0
Mετά την διεξαγωγή δημόσιας επίδειξης στις 25 Αυγούστου, η Iαπωνική εταιρεία SkyDrive Inc. ανακοίνωσε την...

«Ο Tραμπ ηττήθηκε αλλά ο «τραμπισμός» υπάρχει» Ντόρα Μπακογιάννη

0
Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ σηματοδοτεί την επιστροφή μιας Αμερικής η...

Ανάλυση πακέτου που ενέκριναν οι «27» – Τι προβλέπεται για την Ελλάδα

0
Ανάλυση πακέτου H Συμφωνία που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα τα χαράματα, περιλαμβάνει το Ταμείο...

Κρήτη: Ισχυρότατος σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην περιοχή Τσούτσουρα (PHOTOS)

0
Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε από το Aμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο...

Λευκή Περιστέρα ο Ματθαιόπουλος – Ούτε δέχτηκα ούτε άσκησα πιέσεις στον Λιότσιο για το Μάτι

0
Ο κ. Βασίλης Ματθαιόπουλος, τέως Αργηγός του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος  το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται...
- Advertisement -

Latest article

Δίας και ο Κρόνος: Μια σπάνια ουράνια συνάντηση (VIDEOS)

Tην ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου στις 21 Δεκεμβρίου, πρόκειται να βρεθούν πιο κοντά από ποτέ σε ορίζοντα εκατοντάδων ετών, οι  πλανήτες Δίας και ο...

Σάσα Μανέτα: Έφυγε από την ζωή η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ (VIDEO αφιέρωμα)

Έφυγε από την ζωή την Τριτη που μας πέρασε, η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ Σάσα Μανέτα. Η Εκλιπούσα ήταν σπουδαία στιχουργός, ηθοποιός και συγγραφέας...

Λέσβος: Εντυπωσιακές ανακαλύψεις στην Αρχαία Άντισσα (VIDEOS – PHOTOS)

Τρία κτίσματα έφερε στο φως η συνεχιζόμενη ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου στο κάστρο των Αγίων Θεοδώρων στη δυτική Λέσβο που ταυτίζεται με την Αρχαία...

COVID 19 – ΜΑΥΡΟ ΡΕΚOΡ ΘΑΝAΤΩΝ – 121 θάνατοι – 1.747 νέα κρούσματα – 606 διασωληνωμένοι (VIDEOS)

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα νέο, ΜΑΥΡΟ ΡEΚΟΡ ΘΆΝΑΤΩΝ. με 121 νέους νεκρούς ελέω COVID 19. O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 28 Νοεμβρίου 2020, 1.747 νέα...

Μασσαλία – Παρίσι: 800 χιλιόμετρα πεζοπορίας μαζεύοντας μάσκες (VIDEO)

Στην σκιά της πανδημίας του COVID 19, δύο φίλοι, o Έντμουντ Πλατ από την Αγγλία και ο Φρεντ Μουνς από τη Γαλλία, στέλνουν μήνυμα...