Greek American Media

Ανάλυση πακέτου που ενέκριναν οι «27» – Τι προβλέπεται για την Ελλάδα

Ανάλυση πακέτου

H Συμφωνία που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα τα χαράματα, περιλαμβάνει το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και το ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα επόμενα επτά έτη ύψους 1,074 τρισεκατομμυρίων ευρώ, Το

Ταμείο θα είναι τριετές (δεσμεύσεις πόρων μεταξύ 2021-3), με πληρωμές έως και το 2026, και το οποίο Χρηματοδοτείται μέσω κοινού δανεισμού με εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης..

Για την Ελλάδα προβλέπεται ένα συνολικό πακέτο το οποίο αγγίζει τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα χρήματα να κατανέμονται ως εξής:

Τα ποσά του Next Generation EU (NGEU), δηλαδή του Ταμείου Ανάκαμψης, αναλύονται στα επιμέρους προγράμματα ως εξής:

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η σημερινή Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί:

«Ιστορική ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται τέτοιου μεγέθους κοινός δανεισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό των κρατών-μελών, ώστε να λάβουν τις επιχορηγήσεις.

Εθνική επιτυχία, καθώς η Ελλάδα ήταν εξ αρχής μία από τις πρώτες χώρες που ζήτησε μια φιλόδοξη, γενναία αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Συμμετείχε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις και πέτυχε να πάρει όσα χρήματα διεκδίκησε, ένα συνολικό πακέτο που υπερβαίνει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, προκειμένου η κυβέρνηση να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας, να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και να ελαφρύνει τα νοικοκυριά από φορολογικά βάρη. «Βάζουμε ξανά την Ελλάδα στον χάρτη ενός κόσμου που αλλάζει. Και επενδύουμε τα σημαντικά αυτά κεφάλαια για να μεταμορφώσουμε τη χώρα μας και να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

Πηγές: – Naftemporiki – Kyriakos Mitsotakis