Greek American Media

Ινκόγκνιτο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚH ΣΥΝΕΡΓΑΣIΑ Γαλλίας – Κύπρου (ΒΙΝΤΕΟ)

Αναδημοσιεύουμε από το Sigmalive Κύπρου

Ερμητικά κλειστά είναι τα στόματα των αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας που παρευρέθηκαν στην κρίσιμη από κάθε άποψη συνάντηση στο Παρίσι. Παρά ταύτα είναι εμφανές ότι τα αποτελέσματα αυτής ξεπερνούν τις προσδοκίες με τις οποίες η αντιπροσωπεία έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Και αυτό γιατί το Παρίσι και ο ηγέτης του πάνω από όλα, δείχνει όπως μαθαίνει το ΣΙΓΜΑ, αποφασισμένος να πάρει το βάρος πάνω του και να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.

Σε επίσημη πληροφόρηση αυτό που αλίευσε το ΣΙΓΜΑ, είναι ότι η προσέγγιση του Εμανουέλ Μακρόν όχι μόνο δεν επιδέχεται ερμηνειών αλλά είναι κρυστάλλινη και λέει ξεκάθαρα πως “η Ε.Ε πρέπει να τελειώνει με την επιθετικότητα της Τουρκίας και πρέπει να το κάνει με τους δικούς της όρους και όχι με όρους ενός τρίτου κράτους μέλους”. Και είναι μια φράση που εμπερικλείει πολλά και ενδιαφέροντα σε ρητορικό επίπεδο, κρίσιμα, αν αυτά μετατραπούν σε πράξεις.

Παρά λοιπόν τη σιγή ιχθύος της Λευκωσίας, η ικανοποίηση είναι εμφανής στη δήλωση που εξέδωσε άμα τι αφίξει στην Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Τα πρώτα πέντε από τα εφτά σημεία της εν Κύπρω αναγνώσεως κρύβουν πίσω από τις γραμμές πολλά και ενδιαφέροντα.

Πρώτον, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει τις χώρες της Μεσογείου να παρουσιαστούν στο κρίσιμο συμβούλιο του Σεπτέμβρη για τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας με ενιαία γραμμή. Και έχει αποφασίσει ότι τέλη Αυγούστου – πρώτες μέρες Σεπτέμβρη ΣΙΓΟΥΡΑ πριν από το Συμβούλιο, θα φιλοξενήσει τους Med7 για συζήτηση αποκλειστικά του τρόπου αντιμετώπισης σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο της Τουρκίας. Ο ίδιος παραμένει και θα το προτείνει μαθαίνουμε ένθερμος υποστηρικτής των σκληρών κυρώσεων. Θεωρεί μάλιστα ότι από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο η Τουρκία έχει ευκαιρία να επανέλθει στην κανονικότητα του διεθνούς δικαίου, αλλιώς το τέρμα είναι ορατό.

Δεύτερον. Ανέλαβε να προωθήσει δια της επιρροής και ισχύος του στο τεχνοκρατικό επίπεδο την καταρχήν συμφωνία για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί που θα μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα στρατιωτικά πλοία, μεταξύ των οποίων του Γαλλικού Ναυτικού που δρα έντονα στην περιοχή. Και κάτι τέτοιο αντιλαμβάνεστε τι σημασία θα είχε για την Κύπρο. Παρά ταύτα αυτά δεν είναι εύκολα ζητήματα και δεν είναι πράξεις που γίνονται από τη μία στην άλλη.

Σε στρατιωτικό επίπεδο μαθαίνουμε ότι θα δοθεί και η απαραίτητη ώθηση για αγορά του γαλλικού ραντάρ τελευταίας γενεάς που είχε προωθήσει ο τέως Υπουργός Άμυνας με το οποίο θα κλείσουν οπτικές τρύπες που υπάρχουν στη μεγάλη για τα υφιστάμενα ραντάρ Κυπριακή ΑΟΖ.

Τρίτον και σε ότι αφορά στο τετραμερές αμυντικό σχήμα Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου με συνεχή παρουσία στα θερμά ύδατα της Α. Μεσογείου, ο κ. Μακρόν θα το πάρει στους ώμους του και θέλει να έχει κλείσει μέχρι τη συνεδρίαση των Med7.

Τέλος και σε ότι αφορά τα ενεργειακά διαβεβαίωσε ότι οι Τουρκικοί παληκαρισμοί δεν θα διώξουν την ΤΟΤΑΛ η οποία θέλει δεν θέλει η Άγκυρα θα προχωρήσει κανονικά στο πρόγραμμα της μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες της αγοράς υδρογονανθράκων.