Greek American Media

Πληθωρισμός και Λίρα κλυδωνίζουν την τουρκική οικονομία (VIDEOS)

Κλυδωνίζεται η Τουρκική οικονομία με τον πληθωρισμό στο β τρίμηνο του έτους να φτάνει τα 12.6%, και την τουρκική Λίρα να κλείνει σήμερα στις 6.98 Τουρκικές Λίρες, ενάντια του Αμερικανικού Δολαρίου.

O Κεντρικός Τραπεζίτης Μουράτ Ουισάλ ανακοίνωσε σήμερα, πως ο πληθωρισμός στο β΄ τρίμηνο του έτους έκλεισε στο 12,6%, από 7.4 % το πρώτο τρίμηνο του 2020. Όσο για το που αναμένεται να καταλήξει στο τέλος του τρέχοντος έτους οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα κυμανθεί στο 8,9% παρουσιάζοντας μικρότερη πτώση από την αρχικά προβλεπόμενη.

Σύμφωνα με τον Μουράτ Ουισάλ, για την άνοδο του πληθωρισμού, εν αντιθέσει με τον στόχο της κυβέρνησης του ΑΚP που είναι η διαρκής πτώση του με τη συγκράτηση των τιμών, αποτέλεσαν η κρίση στην οικονομία που προκάλεσε η πανδημία του COVID 19, καθώς και η συνεχιζόμενη πτωτική τάση της τουρκικής λίρας.

Ο Μουράτ Ουισάλ πάντως δε χάνει την αισιοδοξία του εκτιμώντας ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ένα «δεύτερο κύμα του ιού» στη χώρα το φθινόπωρο, ο πληθωρισμός θα πέσει το 2021 στο 6.2%, έναντι 5.4% της αρχικής – προ της πανδημίας – πρόβλεψης.

Η τράπεζα σταμάτησε τις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο και διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της αυτό τον μήνα. Ο Ουισάλ δήλωσε ότι η πολιτική συμβαδίζει με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

Καθώς η σχετιζόμενη την πανδημία ζήτηση για προϊόντα χαλαρώνει σταδιακά και τα πράγματα επιστρέφουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς, «ο πληθωρισμός θα εισέλθει σε μια πτωτική τάση ξεκινώντας από τον Ιούλιο», είπε ο Ουισάλ.

Η Τουρκία έχει καταγράψει σχεδόν 230.000 κρούσματα COVID-19 και τα μέτρα περιορισμού αναμένεται να οδηγήσουν την οικονομία σε συρρίκνωση φέτος.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκική Λίρα, ύστερα από δύο μήνες σταθεροποίησης, έκανε βουτιά αυτή την εβδομάδα έναντι του δολαρίου φτάνοντας τις 6.98 Τουρκικές Λίρες, ενάντια του Αμερικανικού Δολαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, sigmalive και  Naftemporiki