Greek American Media

COVID 19 – Ελλάδα: Κάθε Χθες και καλύτερα – 121 νέα κρούσματαm, τα 47 στη Θεσσαλονίκη

Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID 19 121 ανέρχονται

O κ. Τσιόδρας υπογράμμισε:

«Η πατρίδα μας και η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη με την μεγαλύτερη και πιο αναπάντεχη επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας των τελευταίων ετών»,  

Όπως έγινε γνωστό:

, O κ. Τσιόδρας.τόνισε ότι σίγουρα υπάρχουν και αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στην Ελλάδα:

«Η αύξηση των κρουσμάτων έχει αρκετές αιτίες, όπως ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων. Η αύξηση των κρουσμάτων έχει επίσης ως αιτία και την αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού μας μετά την άρση των περιορισμών»,

Άλλη μια αιτία, όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας είναι η:

«αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες στενού συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται τα μέτρα απόσταση, όπου δεν τηρούνται οι προφυλάξεις. Χαρακτηριστικά είναι τα πρόσφατα παραδείγματα εστιών σε κρεατοβιομηχανία με 35 καταγεγραμμένα κρούσματα, σε εστιατόριο μπαρ με 7 έως τώρα καταγεγραμμένα κρούσματα, σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι με 45 έως τώρα καταγεγραμμένα κρούσματα».

Άλλο ένα εύρημα που θέλησε να αναφέρει ο κ. Τσιόδρας, είναι η ξεκάθαρη μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων στις νεαρότερες ηλικίες τους τελευταίους δύο μήνες.:

«Αυτό μπορεί να έχει πολλαπλές εξηγήσεις όπως την αύξηση των ελέγχων, των έλεγχο των ταξιδιωτών οι οποίοι είναι συνήθως νεαρότερης ηλικίας αλλά και τον έλεγχο επαφών»

Ακόμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως ένα μεγάλο μέρος των κρουσμάτων που παρατηρούνται είναι ασυμπτωματικά ενώ ανέφερε ότι

«ένα θετικό επί του παρόντος σημείο είναι ότι δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγεία», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν επιθετική αύξηση».

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, θετικό αποτελεί το γεγονός ότι η μετάδοση με τα έως τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται ένα RT μεγαλύτερο από 1, «καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε εκθετική αύξηση κρουσμάτων, δηλαδή ένα δεύτερο μεγάλο κύμα».

Αναγορικά με τις θεραπευτικές επιλογές ο κ. Τσιόδρας ήταν επιφυλακτικός σχετικά με τα υπάρχοντα φάρμακα με εξαίρεση τη ρεμδεσιβίρη αλλά και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Ενώ υπάρχουν και θετικές ενδείξεις για την αβικτιμπίλη.

Πηγές: – Ελληνικό Υπουργείο Υγείας – naftemporiki –