Greek American Media

«Bουτιά» για την Τουρκική Λίρα στο αχαρτογράφητο 7.28 !!!!

Βουτιά στο άγνωστο πραγματοποίησε την μέρα που μας πέρασε η Τουρκική λίρα, κλείνοντας στο αχαρτογράφητο 7.28 έναντι του δολαρίου, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να μην μπορεί να βάλει «φρένο» στην εν λόγω πτώση. Το προηγούμενο χαμηλό στο 7,2692 είχε σημειωθεί στις 7 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σημερινό 7.28, αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την Τουρκική Λίρα χωρίς προηγούμενο!!!

H Τουρκία δεν διαθέτει πλέον επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα για την σταθεροποίηση της λίρας. Tα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μειώθηκαν περισσότερο από το ένα τρίτο το 2020, στα 49,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, ανέρχονται στα 89,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από αυτά, περισσότερα από 54 δισεκατομμύρια δολάρια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τα έχει δανεισθεί από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας είναι κάτω από το μηδέν, στα -32 δισ. δολάρια.

«Καμπανάκι» ΔΝΤ

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΔΝΤ απηύθυνε προειδοποίηση χθες στις τουρκικές αρχές, τονίζοντας πως δεν είναι βιώσιμη η πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων με παράλληλη στήριξη της λίρας, ενώ η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει σε συναλλαγματική κρίση.

, Mε πληροφορίες από: – Reuters – Financial Times – Bloomberg – naftemporiki.gr