Greek American Media

Απώλειες 87 δις δολαρίων για εννέα πετρελαϊκούς «Κολοσσούς»

Tους τελευταίους εννέα μήνες, καθώς η πανδημία του COVID 19 επιταχύνει την παγκόσμια οικονομία μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο έχουν χάσει 87 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων. Οι υποβαθμίσεις του πετρελαίου ξεκίνησαν στα τέλη του 2019 ως απάντηση στην μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρότερες πηγές ενέργειας και έχουν επιταχυνθεί καθώς η πανδημία του COVID 19 έχει επιπτώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

Η ανάλυση του thinktank της Carbon Tracker δείχνει ότι τον τελευταίο τρίμηνο, εταιρείες όπως η BP, Royal Dutch Shell, Chevron, Eni, Total, Equinor και η Repsol έχουν καταγράψει  υποβάθμιση της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων που ανέρχονται σχεδόν στα 55 δισ. δολάρια.

Κατά τα τρία τελευταία οικονομικά τρίμηνα, επτά από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες μείωσαν τις προβλέψεις τους για τις μελλοντικές τιμές της αγοράς πετρελαίου, πυροδοτώντας ένα κύμα υποβαθμίσεων στην αξία των έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η κρίση του COVID 19 έχει προκαλέσει την απότομη κατάρρευση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα σε 25 χρόνια, με αποτέλεσμα οι αγορές ενεργειακών εμπορευμάτων να καταρρεύσουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η κατάρρευση της αγοράς πετρελαίου, η οποία έφτασε στο ναδίρ τον Απρίλιο, ανάγκασε τις εταιρείες να επανεκτιμήσουν τις προσδοκίες τους για τις τιμές τα επόμενα χρόνια.

Και οι δύο εταιρείες μείωσαν τις πληρωμές των μετόχων τους μετά τις αναθεωρήσεις που προκάλεσαν υποβάθμιση 22,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο χαρτοφυλάκιο ορυκτών καυσίμων της Shell και απομείωση 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της BP.

Mε πληροφορίες από: – guardian.co.uk – naftemporiki – Carbon Tracker –

Cover Photo by Binary Options Zone