58.1 F
Washington D.C.
Tuesday, February 27, 2024

COVID 19: Σε 60 ημέρες θα πάει στην Ελλάδα το εμβόλιο – Με SMS τα ραντεβού

Must read

Δίας και ο Κρόνος: Μια σπάνια ουράνια συνάντηση (VIDEOS)

Tην ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου στις 21 Δεκεμβρίου, πρόκειται να βρεθούν πιο κοντά από ποτέ σε ορίζοντα εκατοντάδων ετών, οι  πλανήτες Δίας και ο...

Σάσα Μανέτα: Έφυγε από την ζωή η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ (VIDEO αφιέρωμα)

Έφυγε από την ζωή την Τριτη που μας πέρασε, η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ Σάσα Μανέτα. Η Εκλιπούσα ήταν σπουδαία στιχουργός, ηθοποιός και συγγραφέας...

Λέσβος: Εντυπωσιακές ανακαλύψεις στην Αρχαία Άντισσα (VIDEOS – PHOTOS)

Τρία κτίσματα έφερε στο φως η συνεχιζόμενη ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου στο κάστρο των Αγίων Θεοδώρων στη δυτική Λέσβο που ταυτίζεται με την Αρχαία...

COVID 19 – ΜΑΥΡΟ ΡΕΚOΡ ΘΑΝAΤΩΝ – 121 θάνατοι – 1.747 νέα κρούσματα – 606 διασωληνωμένοι (VIDEOS)

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα νέο, ΜΑΥΡΟ ΡEΚΟΡ ΘΆΝΑΤΩΝ. με 121 νέους νεκρούς ελέω COVID 19. O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 28 Νοεμβρίου 2020, 1.747 νέα...
Το εμβόλιο για τον κορονοϊό αναμένεται να έρθει σε 60 ημέρες στην Ελλάδα, ενώ η χώρα μετρά μεγάλη διασπορά στα κρούσματα από κορονοϊό και στα νοσοκομεία οι γιατροί δίνουν μάχη σε συνθήκες που παραπέμπουν σε πόλεμο. Τα αισιόδοξα σενάρια θέλουν οι πρώτοι εμβολιασμοί να γίνονται σε 500.000 πολίτες τον Ιανουάριο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι υπουργοί της κυβέρνησης και οι αρχηγοί των κομμάτων να αναμένεται να είναι οι πρώτοι που θα κάνουν το εμβόλιο σε μια κίνηση συμβολισμού, αλλά και ουσίας καθώς τα fake news και οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Επί του παρόντος έτοιμο είναι το εμβόλιο της Pfizer και αναμένεται να ακολουθήσουν αυτά της Moderna και της AstraZeneca.

H Ελλάδα θα λάβει πάνω από 25 εκατ. δόσεις για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021, όπως έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη για τη στρατηγική εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

«Θα διαπράτταμε τεράστιο λάθος αν αυτή η μεγάλη επιτυχία της επιστήμης με την ανακάλυψη του εμβολίου, μας οδηγούσε σε πρόσθετο εφησυχασμό. Πρέπει να γίνει ακριβώς το ανάποδο. Τώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τώρα που είμαστε περίπου βέβαιοι ότι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση, αυτή ακριβώς η πληροφορία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Δωρεάν για όλους το εμβόλιο
Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. «Επιμένω στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο εμβόλιο, γιατί αυτή η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό. Γι’ αυτό και θα το διαθέτει δωρεάν σε όλους χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι υποχρέωσή μας, αλλά ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο, δηλώνεται και η προσήλωσή μας στην προστασία της δημόσιας υγείας», έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο σχέδιο εμβολιασμού τόνισε ότι «θα αναπτυχθούν σε όλη την Επικράτεια ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μαζικό εμβολιασμό. Και βέβαια θα υπάρχουν και κινητά συνεργεία τα οποία θα εμβολιάζουν υγειονομικούς οίκους ευγηρίας ή άλλους συμπολίτες μας, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν».

Ραντεβού με SMS για το εμβόλιο
Για τον εμβολιασμό τα σχέδια είναι σε εξέλιξη ώστε να γίνει σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές υγείας που θα ορίσουν οι ειδικοί. Σκέψεις υπάρχουν οι πολίτες να κλείνουν ραντεβού μέσω SMS, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός και οι ουρές. Με σειρά προτεραιότητας, ραντεβού σύμφωνα με τα κριτήρια, ωράριο, αλλά και με συγκεκριμένο αριθμό πολιτών ανά Μονάδα Υγείας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό, όταν φθάσουν οι πρώτες δόσεις, μετά και την ανακοίνωση των Pfizer και BioNtech για το εμβόλιο, στη χώρα μας σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ.

Βασικό ζήτημα όμως πριν από όλα είναι να εξασφαλιστούν και να αγορασθούν οι απαραίτητες καταψύξεις για τη συντήρηση του εμβολίου, αφού τουλάχιστον το ένα από αυτά που αναμένεται να έρθει στη χώρα μας, πρέπει να διατηρείται στους -70C. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ολοκληρώσει το επιχειρησιακό σχέδιο για τους εμβολιασμούς, καθορίζοντας τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.

Άλλωστε, από την περασμένη Δευτέρα οι Διοικητές και Υποδιοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), έχουν αποστείλει λίστα με όλα τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ που πληρούν τις προϋποθέσεις και τα πληθυσμιακά κριτήρια, καθώς τους ζητήθηκε να ορίσουν ανά περιοχή και κατοίκους συγκεκριμένες Μονάδες Υγείας που θα πρέπει να εμπλακούν στους εμβολιασμούς.

Ήδη όμως οι συγκεκριμένες Μονάδες Υγείας έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα δεδομένα, τόσο σε ότι αφορά στο προσωπικό, όσο και στον εξοπλισμό, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το πρωτοφανές για τα παγκόσμια χρονικά project.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, βασικό ζήτημα αποτελεί το θέμα της διατήρησης των δόσεων του εμβολίου, καθώς ειδικά για το εμβόλιο της Pfizer απαιτείται η συντήρηση του στους -70C.

Γι αυτό και όλοι οι Διοικητές και Υποδιοικητές των ΥΠΕ έχουν καταγράψει τα ψυγεία και τις καταψύξεις που διαθέτουν οι Μονάδες για τη διατήρηση φαρμάκων, ώστε να παραγγελθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός.

Πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες μάλιστα αναμένεται να γίνει διαγωνισμός για την αγορά ειδικών καταψύξεων στις οποίες θα διατηρηθούν οι δόσεις των εμβολίων.

Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί
Οι εμβολιασμοί θα γίνουν με επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές αλλά και γιατρούς που θα επιβλέπουν, όταν θα φθάσουν στη χώρα μας τα εμβόλια για τον covid.

Συγκεκριμένα το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι οι εμβολιασμοί θα γίνουν ως εξής:

  • Θα πραγματοποιηθούν σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ
  • Οι πολίτες θα μεταβαίνουν στην κοντινή Μονάδα Υγείας τους με βάση τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί (πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες)
  • Θα διεξάγονται κυρίως από νοσηλευτές και επισκέπτες Υγείας με την επίβλεψη γιατρού. Ήδη κάθε Υγειονομική Περιφέρεια έχει καταγράψει το προσωπικό που διαθέτει ώστε εάν χρειασθεί επιπλέον, να εξασφαλιστεί.
  • Τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ που δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό Επισκεπτών Υγείας οι ανάγκες θα καλύπτονται με επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Οι εμβολιασμοί θα διεξάγονται σε δύο βάρδιες προσωπικού, ενώ σε κάθε Μονάδα θα μπορεί να εμβολιάζεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων (42 πολίτες ανά βάρδια), ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για το εμβόλιο του κορονοϊού.
  • Ο εμβολιασμός θα γίνεται με προκαθορισμένα ραντεβού, ώστε να τηρηθεί μία σειρά. Στο τραπέζι πάντως των συζητήσεων τέθηκε και το θέμα της αξιοποίησης των ΑΜΚΑ, αλλά μέχρι στιγμής αναζητείται λύση που να μην προσκρούει στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
  • Επίσης είναι πιθανό η εγγραφή των ενδιαφερομένων να γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα ζητούνται στοιχεία ότι κάποιος ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Με βάση τα αισιόδοξα σενάρια, η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Πηγή: – ethnos.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

More articles

Στ. Πέτσας: Δεν φοβόμαστε για θερμό επεισόδιο, επαγρυπνούμε

0
O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», ξεκαθάρισε...

Ελληνικός Τουρισμός : Στην εντατική ο κλάδος,,, Ανυπολόγιστη η ζημιά…

0
Αναδημοσιεύουμε από in.gr Ανυπολόγιστη ζημιά προκάλεσε στον τουριστικό κλάδο έφερε η πανδημία του κοροναϊού στην χώρα...

Τουρκία – Ακσόι: «Απαράδεκτη η μεταφορά μαχητικών της Γαλλίας στην Κύπρο»

0
Έντονη αντίδραση είχαμε από το τουρκικο υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την αμυντική συνεργασία Γαλλίας –...

Κύπρος – Ανασχηματισμός: Τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (VIDEO)

0
Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιο, ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση των νέων προσώπων που...

«TikTok» Vs. Trump: Το «TikTok» μηνύει την κυβέρνηση Τραμπ (VIDEO)

0
Όπως δήλωσε η ByteDance, ιδιοκτήτρια εταιρεία της TikTok το Σάββατο, η πλατφόρμα σχεδιάζει να υποβάλει...

Ευρωμπάσκετ 1987 – Στιγμές Εθνικής Υπερηφάνειας – Aφιέρωμα (VIDEOS – PHOTOS)

0
Όταν η Ελλάδα βγήκε στους δρομους και πανηγύρισε σύσσωμη
- Advertisement -

Latest article

Δίας και ο Κρόνος: Μια σπάνια ουράνια συνάντηση (VIDEOS)

Tην ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου στις 21 Δεκεμβρίου, πρόκειται να βρεθούν πιο κοντά από ποτέ σε ορίζοντα εκατοντάδων ετών, οι  πλανήτες Δίας και ο...

Σάσα Μανέτα: Έφυγε από την ζωή η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ (VIDEO αφιέρωμα)

Έφυγε από την ζωή την Τριτη που μας πέρασε, η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ Σάσα Μανέτα. Η Εκλιπούσα ήταν σπουδαία στιχουργός, ηθοποιός και συγγραφέας...

Λέσβος: Εντυπωσιακές ανακαλύψεις στην Αρχαία Άντισσα (VIDEOS – PHOTOS)

Τρία κτίσματα έφερε στο φως η συνεχιζόμενη ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου στο κάστρο των Αγίων Θεοδώρων στη δυτική Λέσβο που ταυτίζεται με την Αρχαία...

COVID 19 – ΜΑΥΡΟ ΡΕΚOΡ ΘΑΝAΤΩΝ – 121 θάνατοι – 1.747 νέα κρούσματα – 606 διασωληνωμένοι (VIDEOS)

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα νέο, ΜΑΥΡΟ ΡEΚΟΡ ΘΆΝΑΤΩΝ. με 121 νέους νεκρούς ελέω COVID 19. O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 28 Νοεμβρίου 2020, 1.747 νέα...

Μασσαλία – Παρίσι: 800 χιλιόμετρα πεζοπορίας μαζεύοντας μάσκες (VIDEO)

Στην σκιά της πανδημίας του COVID 19, δύο φίλοι, o Έντμουντ Πλατ από την Αγγλία και ο Φρεντ Μουνς από τη Γαλλία, στέλνουν μήνυμα...