46.8 F
Washington D.C.
Friday, March 29, 2024

Τι έκαναν σωστά στη διαχείριση της πανδημίας οι COVID 19 free Φινλανδία και Νορβηγία;

Must read

Δίας και ο Κρόνος: Μια σπάνια ουράνια συνάντηση (VIDEOS)

Tην ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου στις 21 Δεκεμβρίου, πρόκειται να βρεθούν πιο κοντά από ποτέ σε ορίζοντα εκατοντάδων ετών, οι  πλανήτες Δίας και ο...

Σάσα Μανέτα: Έφυγε από την ζωή η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ (VIDEO αφιέρωμα)

Έφυγε από την ζωή την Τριτη που μας πέρασε, η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ Σάσα Μανέτα. Η Εκλιπούσα ήταν σπουδαία στιχουργός, ηθοποιός και συγγραφέας...

Λέσβος: Εντυπωσιακές ανακαλύψεις στην Αρχαία Άντισσα (VIDEOS – PHOTOS)

Τρία κτίσματα έφερε στο φως η συνεχιζόμενη ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου στο κάστρο των Αγίων Θεοδώρων στη δυτική Λέσβο που ταυτίζεται με την Αρχαία...

COVID 19 – ΜΑΥΡΟ ΡΕΚOΡ ΘΑΝAΤΩΝ – 121 θάνατοι – 1.747 νέα κρούσματα – 606 διασωληνωμένοι (VIDEOS)

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα νέο, ΜΑΥΡΟ ΡEΚΟΡ ΘΆΝΑΤΩΝ. με 121 νέους νεκρούς ελέω COVID 19. O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 28 Νοεμβρίου 2020, 1.747 νέα...
Με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα της πανδημίας, δύο μικρές χώρες φαίνεται να αντιστέκονται ιδιαίτερα καλά μπροστά στην επέλαση του νέου κορωνοϊού.

Φινλανδία και Νορβηγία έχουν καταφέρει να κρατήσουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα τα κρούσματα χωρίς να επιβάλλουν πρόσθετους περιορισμούς ή κάποιας μορφής lockdown. Και οι δύο χώρες καταγράφουν χαμηλά ποσοστά θνητότητας, σε περιπτώσεις που συνδέονται με τον κορωνοϊό. Μάλιστα τα ποσοστά θνητότητας σε αυτές τις δύο χώρες της βόρειας Ευρώπης είναι τα χαμηλότερα στη Δύση.

Την ώρα που η Σουηδία τράβηξε την προσοχή με την πολιτική της να μην υιοθετήσει αυστηρά, υποχρεωτικά μέτρα και lockdown, πολιτική που σταδιακά ανατρέπει λόγω των εξάρσεων του ιού στη χώρα, οι δύο γείτονές της αναδεικνύονται σε ό,τι πιο κοντινό στις επιτυχημένες ως προς την διαχείριση της πανδημίας χώρες της Ασίας διαθέτει η Ευρώπη.

Πώς τα κατάφεραν;

Επιβάλλοντας ένα σύντομο lockdown τον Μάρτη το οποίο διαδέχθηκαν οι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα σε συνδυασμό με τους υποχρεωτικούς ελέγχους για Covid-19, την εξαντλητική ιχνηλάτηση επαφών και την επιβολή καραντίνας για όποιον εισέρχεται στο εσωτερικό των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης μετέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες σε θερμοκοιτίδα κρουσμάτων, επισημαίνοντας μάλιστα πως ακόμα και τώρα, και παρά τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις περισσότερες χώρες, το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων της Ευρώπης παραμένει ανοιχτό.

Το παράδειγμα της Νορβηγίας

Η πολιτική της Νορβηγίας στη διαχείριση της πανδημίας θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τις ευρωπαϊκές χώρες που παλεύουν να θέσουν υπό έλεγχο τον ιό επιβάλλοντας νέα lockdown, με αποτέλεσμα να προκαλούν κόπωση στους πολίτες και πλήγμα στην οικονομία, υποστηρίζει η WSJ.

Εφαρμόζοντας αυστηρούς περιορισμούς που μειώνουν τον αριθμό των θεατών στο μισό στα θέατρα, τις συναυλίες και τα εστιατόρια, η Νορβηγία έχει καταφέρει να προσφέρει ένα επίπεδο κανονικότητας στους πολίτες, τουλάχιστον ένα επίπεδο πολύ πιο κοντά στην καθημερινότητα συγκριτικά με το επίπεδο κανονικότητας που βιώνουν οι περισσότερες από τις χώρες της Ευρώπης.

Διεξοδική ιχνηλάτηση

Και οι δύο χώρες έχουν υιοθετήσει παρόμοια στρατηγική στο σύστημα ιχνηλάτησης των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Η ιχνηλάτηση είναι διεξοδική και επικεντρώνεται στην πρόληψη της υπερμετάδοσης.

Οι δύο χώρες είναι σε θέση να ανιχνεύσουν την πηγή για το μεγαλύτερο μέρος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τη στιγμή που στην Γερμανία, που θεωρείται πως έχει διαχειριστεί καλύτερα την πανδημία από άλλες χώρες, δεν μπορεί να εντοπιστεί η πηγή για το 75% των μολύνσεων.

Όταν οι νορβηγικές αρχές παρατήρησαν ότι η συχνότητα εμφάνισης του Covid-19 ήταν υψηλότερη μεταξύ ορισμένων μειονοτήτων, οργάνωσαν συναντήσεις με κοινότητες και θρησκευτικούς ηγέτες για να σχεδιάσουν μια κοινή στρατηγική ενημέρωσης.

Η Νορβηγία είδε ένα άλμα στις νέες μολύνσεις αυτό το μήνα, αύξηση την οποία οι αρχές απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό στους ξένους εργάτες που κατάφερναν να αποφύγουν την καραντίνα εκμεταλλευόμενοι ένα νομικό κενό που έκτοτε έκλεισε.

Ταξιδιωτικός αποκλεισμός

Όσοι εισέρχονται στη Νορβηγία οφείλουν να επιδείξουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού και παρά το τεστ είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε περιορισμό, σε ξενοδοχείο καραντίνας, για δέκα μέρες προτού μπορέσουν να κυκλοφορήσουν. Για τους παραβάτες προβλέπονται υψηλά πρόστιμα ή απέλαση στην περίπτωση που δεν πρόκειται για Νορβηγό πολίτη.

Για κάποιους αυτή η πολιτική αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο της επιτυχημένης πολιτικής της Νορβηγίας, πολιτική που, ωστόσο, οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση της επιβατικής κίνησης. Τα αεροπορικά ταξίδια μειώθηκαν κατά 95% και από τον Μάιο έως τον Αύγουστο πάνω από το 94% των Φινλανδών έκαναν διακοπές στη χώρα τους, με τους υπόλοιπους να ταξιδεύουν κυρίως στη Νορβηγία.

Ευρεία συναίνεση και εμπιστοσύνη

Παρόλα αυτά και οι δύο χώρες έχουν επιτύχει ευρεία πολιτική συναίνεση και συναίνεση από τους πολίτες. Τα μέτρα έχουν αλλάξει λίγο με τον χρόνο, αποφεύγοντας έτσι να επικρατήσει η σύγχυση με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι πολίτες από τις ευρωπαϊκές χώρες που συνεχώς αλλάζουν τα μέτρα που υιοθετούν.

Επίσης και οι δύο χώρες επωφελούνται από τη χαμηλή πυκνότητα του πληθυσμού, τις εξελιγμένες ψηφιακές υποδομές, τα εξαιρετικά συστήματα υγείας και τα σχετικά υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση.

Σχεδόν οι μισοί από τους 5,5 εκατομμύρια κατοίκους της Φινλανδίας χρησιμοποιούν την εφαρμογή ιχνηλάτησης της κυβέρνησης – μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών στην Ευρώπη – και η συμμόρφωση με τους κανόνες υπερβαίνει το 80%, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Βιβίκα Ριχτ.

«Όταν η κυβέρνηση θεσπίζει κανόνες για να μας προστατεύσει από μια πανδημία, δεν βγαίνουμε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούμε εναντίον των μέτρων όπως συμβαίνει άλλες χώρες», σχολίασε η κ. Ρίχτ, αναφερόμενη στις διαμαρτυρίες που έχουν λάβει χώρα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Αυτή η εμπιστοσύνη ήταν το κλειδί για την επιτυχία της Νορβηγίας να περιορίσει την μολύνσεις χωρίς να επιβάλει σκληρά μέτρα, δήλωσε ο Μπεντ Χόι, υπουργός Υγείας της χώρας. «Είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους να εμπιστεύονται όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και ο ένας τον άλλον: γνωρίζουν ότι όταν ακολουθούν τους κανόνες, ο γείτονάς τους θα κάνει το ίδιο», πρόσθεσε.

Η σκανδιναβική κουλτούρα έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο, στη διατήρηση του ιού. Για παράδειγμα, οι οικογένειες και στις δύο χώρες δεν συνηθίζουν να μένουν μαζί με τα παιδιά τους ενώ η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι κοινώς αποδεκτή από τους πολίτες, καθώς αν και φιλικοί είναι κάπως επιφυλακτικοί ως προς τη φυσική επαφή, σχολιάζει ο Μίκα Σαλμίνεν, διευθυντής του Τμήματος Υγειονομικής Ασφαλείας.

Και οι δύο χώρες αξιοποίησαν επίσης το καλοκαίρι για να οργανώσουν τον προγραμματισμό τους αναφορικά με την πανδημία. Τα φινλανδικά πανεπιστήμια, σε συνεργασία με αρχές, εκπαίδευσαν χιλιάδες άτομα στο διαδίκτυο για την διαδικασία ιχνηλάτησης, ενώ η Νορβηγία ενίσχυσε την ικανότητά της σε τεστ ώστε να μπορεί να εξετάζει το 5% του πληθυσμού της κάθε εβδομάδα.

Η Νορβηγία, όπως και η Φινλανδία, διαθέτουν ένα αποκεντρωμένο σύστημα αυτοδιοίκησης με ρους δήμους να απολαμβάνουν κάποιες ελευθερίες στη διαμόρφωση των κανόνων. Το Όσλο, για παράδειγμα, απαγόρευσε σε όλα τα μπαρ και εστιατόρια να σερβίρουν αλκοόλ αυτήν την εβδομάδα αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο ιός εξαπλωνόταν ταχύτερα στους νεαρούς ενήλικες όταν κατανάλωναν αλκοόλ.

Και οι επιχειρήσεις, ωστόσο, αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν. Στην OP Financial Group περίπου 9.000-12.000 εργαζόμενοι δούλεψαν από το σπίτι την άνοιξη Πλέον τηλεργαζόμενοι ανέρχονται σε 7.000, όμως μόνο το 30% του εργατικού δυναμικού δύναται να είναι ταυτόχρονα στα γραφεία, σύμφωνα με την υπεύθυνη του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού Χανακάισα Λενσισάλμι.

Αναδημοσίευση από naftemporiki.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

More articles

COVID 19 – Ελλάδα: 7 θάνατοι – 170 νέα κρούσματα – 78 διασωληνωμένοι

0
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 170 νέα κρούσματα COVID 19 στη χώρα, εκ των οποίων 33...

Τομ Χανκς – Ρίτα Γουίλσον και Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκης στην Αντίπαρο

0
Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκης είχαν συνάντηση στην Αντίπαρο, με τον Ελληνοαμερικανό σταρ του Χόλυγουντ Τομ...

Σκόπια : Νέο ρεκόρ κρουσμάτων COVID 19

0
Tο τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε, αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στα Σκόπια, με...

Georgia recount confirms President-elect Joe Biden as winner (VIDEO)

0
Biden first Democrat to win there since Bill Clinton in 1996 Biden officially wins Georgia's 16...

ΗΠΑ: Βουτιά 32,9% στο ΑΕΠ – H μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1940

0
Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το...

Δίας και ο Κρόνος: Μια σπάνια ουράνια συνάντηση (VIDEOS)

0
Tην ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου στις 21 Δεκεμβρίου, πρόκειται να βρεθούν πιο κοντά από ποτέ...
- Advertisement -

Latest article

Δίας και ο Κρόνος: Μια σπάνια ουράνια συνάντηση (VIDEOS)

Tην ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου στις 21 Δεκεμβρίου, πρόκειται να βρεθούν πιο κοντά από ποτέ σε ορίζοντα εκατοντάδων ετών, οι  πλανήτες Δίας και ο...

Σάσα Μανέτα: Έφυγε από την ζωή η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ (VIDEO αφιέρωμα)

Έφυγε από την ζωή την Τριτη που μας πέρασε, η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ Σάσα Μανέτα. Η Εκλιπούσα ήταν σπουδαία στιχουργός, ηθοποιός και συγγραφέας...

Λέσβος: Εντυπωσιακές ανακαλύψεις στην Αρχαία Άντισσα (VIDEOS – PHOTOS)

Τρία κτίσματα έφερε στο φως η συνεχιζόμενη ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου στο κάστρο των Αγίων Θεοδώρων στη δυτική Λέσβο που ταυτίζεται με την Αρχαία...

COVID 19 – ΜΑΥΡΟ ΡΕΚOΡ ΘΑΝAΤΩΝ – 121 θάνατοι – 1.747 νέα κρούσματα – 606 διασωληνωμένοι (VIDEOS)

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα νέο, ΜΑΥΡΟ ΡEΚΟΡ ΘΆΝΑΤΩΝ. με 121 νέους νεκρούς ελέω COVID 19. O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 28 Νοεμβρίου 2020, 1.747 νέα...

Μασσαλία – Παρίσι: 800 χιλιόμετρα πεζοπορίας μαζεύοντας μάσκες (VIDEO)

Στην σκιά της πανδημίας του COVID 19, δύο φίλοι, o Έντμουντ Πλατ από την Αγγλία και ο Φρεντ Μουνς από τη Γαλλία, στέλνουν μήνυμα...