80.5 F
Washington D.C.
Wednesday, May 1, 2024

ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κλαίει η Αγία Σοφία το Μέγα Μοναστήρι (10 VIDEOS- Photo gallery)

Must read

Δίας και ο Κρόνος: Μια σπάνια ουράνια συνάντηση (VIDEOS)

Tην ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου στις 21 Δεκεμβρίου, πρόκειται να βρεθούν πιο κοντά από ποτέ σε ορίζοντα εκατοντάδων ετών, οι  πλανήτες Δίας και ο...

Σάσα Μανέτα: Έφυγε από την ζωή η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ (VIDEO αφιέρωμα)

Έφυγε από την ζωή την Τριτη που μας πέρασε, η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ Σάσα Μανέτα. Η Εκλιπούσα ήταν σπουδαία στιχουργός, ηθοποιός και συγγραφέας...

Λέσβος: Εντυπωσιακές ανακαλύψεις στην Αρχαία Άντισσα (VIDEOS – PHOTOS)

Τρία κτίσματα έφερε στο φως η συνεχιζόμενη ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου στο κάστρο των Αγίων Θεοδώρων στη δυτική Λέσβο που ταυτίζεται με την Αρχαία...

COVID 19 – ΜΑΥΡΟ ΡΕΚOΡ ΘΑΝAΤΩΝ – 121 θάνατοι – 1.747 νέα κρούσματα – 606 διασωληνωμένοι (VIDEOS)

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα νέο, ΜΑΥΡΟ ΡEΚΟΡ ΘΆΝΑΤΩΝ. με 121 νέους νεκρούς ελέω COVID 19. O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 28 Νοεμβρίου 2020, 1.747 νέα...

Το  ΙσλαμοΝAZIστικό καθεστώς Ερντογάν απασφάλισε… Οργή των πανελλήνων για την πρόκληση 

«Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι»

Πένθος και εκκλησιαστική οδύνη σκέπασε απ’ άκρη σ άκρη του Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από το καθεστώς Ερντογάν. Κλαίει η καρδιά της Ελλάδος, λυγίζει η ψυχή του Ορθοδόξου Χριστιανού καθώς ακούει τον ιμάμη να βεβηλώνει τα ιερά και τα όσια του ναού του παγκοσμίου Χριστιανισμού.

Oι καμπάνες στη Κύπρο, Λέσβο, Χίο και σε πολλά αλλά μέρη του Ελληνισμού ανά την υφήλιο σήμερα, χτυπούσαν πένθιμα, ενώ μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες σε όλους τους ναούς σε Κύπρο και Ελλάδα. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας και Κύπρου, κόσμος συνέρευσε στις εκκλησίες και έψαλε τον Ακάθιστό Ύμνο

Η ιστορική βεβήλωση της Αγίας Σοφίας από το ΙσλαμοΝAZIστικό καθεστώς Ερντογάν, συνοδεύτηκε σήμερα, με μάσκες, γαλάζια χαλιά, οθωμανικές παραστάσεις, εκατοντάδες τούρκους εξτρεμιστές, να  φώναζαν συνθήματα κατά της Ελλάδας και γενικά ήταν μια τελετή με έντονο προπαγανδιστικό χαρακτήρα, με σκοπό να προβληθεί ο Ταγίπ Ερντογάν σαν ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, αυτός που επιστρέφει στους πιστούς ένα ιστορικό μνημείο, προϊόν κατάκτησης.

Όλοι φορούσαν λευκές μάσκες για τον φόβο του COVID 19, ενώ γονάτισαν σε γαλάζια χαλιά για την προσευχή τους τα οποία κατασκευάστηκαν στη δυτική επαρχία Μανίσας, σε ένα από τα καλύτερα εργαστήρια της χώρας. Φτιαγμένα 100% από ντόπιο μαλλί, φέρουν οθωμανικές αναπαραστάσεις. Τριγωνικά υφάσματα είχαν τοποθετηθεί επίσης στο θόλο, πάνω από το Ιερό Βήμα, όπου βρίσκεται η γνωστή τοιχογραφία της βρεφοκρατούσας Παναγίας. Πολλά τουρκικά κανάλια μετέδιδαν την τελετή σε ζωντανή σύνδεση. Ειδικοί καλεσμένοι και αναλυτές μιλούσαν για τη σημασία της μετατροπής του ναού-μουσείου σε τέμενος.

Ο Ερντογάν φόρεσε μέχρι και το καπέλο προσευχής, διαβάζοντας για λίγα λεπτά απόσπασμα από το Κοράνι.

Στην είσοδο της Αγίας Σοφίας τοποθετήθηκε μία πινακίδα, η οποία αναγράφει πλέον «Μεγάλο Τζαμί», ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκεται αναρτημένη και η τουρκική σημαία.

Το “τελετουργικό”

Λίγα λεπτά μετά τις δώδεκα το μεσημέρι ώρα Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τους πλέον υψηλόβαθμους υπουργούς του, μπήκαν στην Αγία Σοφία φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από τον COVID 19, επευφημούμενοι από το παραληρών Ισλαμικό πλήθος που είχε συρρεύσει έξω από την Ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Σοφίας, η οποία θα λειτουργούσε μετά από λίγο σαν τζαμί μετά από 86 χρόνια.

O Ερντογάν με ύφος σουλτάνου, πήρε τη θέση του στην πρώτη σειρά, και γονάτισε πάνω σε γαλάζια χαλιά κατά την έναρξη μιας τελετής που σημαδεύει την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο Ορθόδοξο μνημείο. Τρεις ιμάμηδες και πέντε μουεζινίδες διεξήγαγαν την τελετή, υπό το βλέμμα του Ερντογάν.

Στην προσευχή παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ, ο εθνικιστής ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καθώς και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Στο πιο κάτω VIDEO, ο Ερντογάν διαβάζει την Μουσουλμανική προσευχή

Έξω από τον Ορθόδοξο Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες ξένοι και Τούρκοι από νωρίς το πρωί της Παρασκευής για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο χώρο.

Πλήθος αστυνομικών ήταν παρόντες σε όλη την περιοχή για να διατηρηθεί η ασφάλεια και οι πιστοί μουσουλμάνοι προσκυνητές έμπαιναν στην Αγία Σοφία φορώντας μάσκες προσώπου ή κάθονταν έξω σε χαλιά προσευχής στην πλατεία Sultanahmet.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού λήφθησαν μέτρα, καθώς υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τερμάτισε την αναμονή του έθνους μας»

Mετά την προσευχή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον εθνικιστή ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έκανε σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο για «ευόδωση των προσπαθειών. Η Αγιά Σοφιά έγινε και πάλι τζαμί».

Ο Ερντογάν ευελπιστεί ότι η Αγιά Σοφιά θα μπορεί να εξυπηρετεί όλους τους πιστούς ως τζαμί. Διευκρίνισε ωστόσο ότι

«ως πολιτισμική κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας, είναι ένας τόπος στον οποίο μπορούν να έρχονται άνθρωποι όλων των θρησκειών και να τον επισκέπτονται».

«Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί τερμάτισε την αναμονή του έθνους μας. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, 350.000 άτομα βρέθηκαν σήμερα στην Αγιά Σοφιά»

ΥΠΕΞ: Βεβήλωση και προσβολή για την ανθρωπότητα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Στην ανακοίνωση του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αναφέρει:

«H αλλοίωση του χαρακτήρα σημαντικών πολιτιστικών μνημείων αποτελεί αδιαμφισβήτητο πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.»

«Η χρήση μνημείων με ανάλογη ακτινοβολία και συμβολισμό πρέπει να αίρεται πάνω και πέρα από τυχόν σκοπιμότητες και να λειτουργεί ενωτικά και συμφιλιωτικά για την παγκόσμια κοινότητα.»

«Η αλλαγή χρήσης του μνημείου, πέρα από τον συμβολισμό της, συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους και για την ακεραιότητα του κτίσματος, καθώς και των ψηφιδωτών και λοιπών έργων τέχνης στο εσωτερικό του.»

«Θα εργαστούμε ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη, καθώς η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς κατά την UNESCO, σε ισλαμικό τέμενος, είναι ζήτημα ολόκληρης της ανθρωπότητας.»

«Σε μια εποχή που απαιτούνται συγκλίσεις και ενωτικά βήματα, κινήσεις που υποδαυλίζουν θρησκευτικές και πολιτισμικές διαιρέσεις και διευρύνουν τα ρήγματα αντί να τα γεφυρώνουν, δεν συμβάλλουν στην κατανόηση και προσέγγιση των λαών.»

Κ. Μητσοτάκης: «Όσα συνέβησαν σήμερα, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας»

O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και του σημερινού «ιστορικού ατοπήματος» με το επίσημο άνοιγμα της με διαφορετική πλέον χρήση,  υπογράμμισε ότι:

«όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας. Δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές. Γι’ αυτό και απαιτούν καταδίκη οικουμενική».

«Eιδικά για εμάς τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους η Αγία Σοφία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στις ψυχές μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά μας. Μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα. Γιατί η Αγία Σοφία υπάρχει ακριβώς για να μας ενώνει όλους, καλώντας μας να κοιτάμε μόνο ψηλά. Και έτσι θα μείνει για πάντα».

Οργή και θλίψη από εκκλησιαστικές οργανώσεις στο Μπουένος Άιρες και τη Νότια Αμερική

Bαθύτατη ανησυχία και αποδοκιμασία για τη μονομερή δράση της τουρκικής κυβέρνησης για την εκ νέου ισλαμοποίηση της Αγίας Σοφίας, εκφράζουν ελληνικές κοινότητες και οργανώσεις που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Μητροπόλεως Μπουένος Άιρες και Εξαρχίας Νοτίου Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτη Ιωσήφ, μαζί με τους άρχοντες οφφικιάλους της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας (ΑΤΧΜΕ), και όλο τον ιερό κλήρο. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Η ιστορία της Ρωμιοσύνης, της οποίας είμαστε διάδοχοι στη Νότια Αμερική, μπορεί να συνοψιστεί σε αυτό το μαρτυρικό και καταλυτικό μνημείο της ιστορίας των χριστιανών, από τις πιο εξαίσιές τους δυνατότητες και αρετές, μέχρι τις πιο υποτιμημένες αδυναμίες τους. Αιώνες ιστορίας είναι ενσωματωμένοι σε αυτό το κτίσμα, που ακόμα υπεροχικά μαρτυρεί ότι η Σοφία του Θεού, ο Υιός και Λόγος του Θεού -ο Κύριος της ιστορίας- είναι και ο Κύριος της Δόξης που διέπει την τελειωτική κατεύθυνση όλων των ανθρώπων για τη σωτηρία τους» 

 «εμείς, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ιδίως ως Έλληνες, αλλά και φιλέλληνες υψώνουμε τις φωνές μας και καταδικάζουμε αυτήν τη νέα επίθεση εναντίον του πολιτισμένου κόσμου μιας οικουμενικής συμφιλίωσης, γιατί η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο η Κληρονομιά των Ελλήνων, της Ορθοδοξίας, του Χριστιανισμού, αλλά πάντων των ανθρώπων καλής θέλησης του κόσμου».

Der Spiegel: «Η εκνευριστική παράσταση του Ερντογάν»

Σε σημερινό άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» με τίτλο «Η εκνευριστική παράσταση του Ερντογάν», ο αρθρογράφος σημειώνει ότι o Τούρκος Πρόεδρος τιμά την φήμη του ως «έμπειρου λαϊκιστή», ο οποίος με κάθε είδους «μαγικά» επιχειρεί να αντιμετωπίσει την πτώση της δημοτικότητάς του.

O Γερμανός συντάκτης υποστηρίζει πως:

«για τον Ερντογάν, η επαναχρησιμοποίηση του ιστορικού κτιρίου ως τζαμί αποτελεί μια σημαντική συμβολική πράξη. Με αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να παρουσιαστεί ως αποφασιστικός ηγέτης και υπερασπιστής των συμφερόντων των ιδιαίτερα θρησκευτικών ή/και εθνικιστών Τούρκων». Παράλληλα, το εν λόγω περιοδικό αναφέρει ότι «πολλοί Τούρκοι, ειδικά στην κοσμική Κωνσταντινούπολη, θα κουνήσουν το κεφάλι σε ένδειξη αποδοκιμασίας, ενώ θα αναρωτηθούν γιατί ο Πρόεδρος δεν χρησιμοποιεί τον χρόνο του για να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού ή την τουρκική οικονομία που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα»

Aντιπρόεδρος Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας Κλαούντια Ροτ: «Ο Ερντογάν επιδιώκει να εξασφαλίσει το χειροκρότημα του ισλαμικού κόσμου»

H αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στη Γερμανία, Κλαούντια Ροτ, σε συνέντευξή της στην Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR), επέκρινε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος χαρακτηρίζοντάς το όλο «ατόπημα» ως «κήρυξη πολέμου στην κοσμική Τουρκία» και «κακοποίηση της θρησκείας».

H Κλαούντια Ροτ συμπλήρωσε επίσης ότι:

«ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκει να εξασφαλίσει το χειροκρότημα του ισλαμικού κόσμου, ενώ διχάζει την κοινωνία προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την οικονομική κρίση και την κρίση του κορωνοϊού».

 

Με πληροφορίες από : – ΑΜΠΕ – Naftemporiki – Sigmalive – Protothema – MEGA – Philenews – Reuters – BBC – Anadolu – 

By Alex Ammohostianos

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

More articles

COVID 19 -Ελλάδα: Ακόμη 25 κρούσματα – Κανένας νέος θάνατος

0
Ακόμη 25 κρούσματα του COVID 19 και κανένα νέο θάνατο ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το...

COVID 19 – Ελλάδα: Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων – 248 νέα κρούσματα – Ο επιδημιολογικός χάρτης

0
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 248 νέα κρούσματα COVID 19 στη χώρα. Από τα 248 επιπλέον...

Αγία Σοφία – Δικαστική παρωδία, και το μπαλάκι στον Ερντογάν (VIDEOS)

0
Το Συμβούλιο Επικρατείας στην Τουρκία, το οποίο "επιλήφθηκε" της υπόθεσης του ναού της Αγίας Σοφίας,...

Στο νήμα επανεκλέγεται η Φιλέλληνας CAROLYN B. MALONEY – Ολονύκτιος εφιάλτης μέχρι την τελική επικράτηση

0
Αναδημοσιεύουμε από το NY Greeks Μετά από ένα εφιαλτικό βράδυ, η Φιλέλληνας CAROLYN B. MALONEY, επανεκλέγεται...

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό

0
Κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς όπως ανέφεραν σήμερα Τρίτη Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν,...

COVID 19 – Ελλάδα: 150 νέα κρούσματα – Δύο νέοι θάνατοι

0
 Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID...
- Advertisement -

Latest article

Δίας και ο Κρόνος: Μια σπάνια ουράνια συνάντηση (VIDEOS)

Tην ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου στις 21 Δεκεμβρίου, πρόκειται να βρεθούν πιο κοντά από ποτέ σε ορίζοντα εκατοντάδων ετών, οι  πλανήτες Δίας και ο...

Σάσα Μανέτα: Έφυγε από την ζωή η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ (VIDEO αφιέρωμα)

Έφυγε από την ζωή την Τριτη που μας πέρασε, η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ Σάσα Μανέτα. Η Εκλιπούσα ήταν σπουδαία στιχουργός, ηθοποιός και συγγραφέας...

Λέσβος: Εντυπωσιακές ανακαλύψεις στην Αρχαία Άντισσα (VIDEOS – PHOTOS)

Τρία κτίσματα έφερε στο φως η συνεχιζόμενη ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου στο κάστρο των Αγίων Θεοδώρων στη δυτική Λέσβο που ταυτίζεται με την Αρχαία...

COVID 19 – ΜΑΥΡΟ ΡΕΚOΡ ΘΑΝAΤΩΝ – 121 θάνατοι – 1.747 νέα κρούσματα – 606 διασωληνωμένοι (VIDEOS)

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα νέο, ΜΑΥΡΟ ΡEΚΟΡ ΘΆΝΑΤΩΝ. με 121 νέους νεκρούς ελέω COVID 19. O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 28 Νοεμβρίου 2020, 1.747 νέα...

Μασσαλία – Παρίσι: 800 χιλιόμετρα πεζοπορίας μαζεύοντας μάσκες (VIDEO)

Στην σκιά της πανδημίας του COVID 19, δύο φίλοι, o Έντμουντ Πλατ από την Αγγλία και ο Φρεντ Μουνς από τη Γαλλία, στέλνουν μήνυμα...